UTRECHT - Steeds meer medisch specialisten en zorgprofessionals maken gebruik van 3D-printen in hun dagelijkse, klinische praktijk of zouden hier graag gebruik van willen maken. Om de 3D-printtechniek in Nederlandse zorginstellingen veilig op te zetten en structureel in te kunnen bedden in de klinische praktijk, wordt momenteel de leidraad “3D-printen voor klinische toepassingen” ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica.
Een team van verschillende medische- en medisch-technische beroepsverenigingen1 ontwikkelt deze leidraad. Het project wordt gefinancierd door de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De leidraad richt zich uitsluitend op de processen rondom het toepassen van 3D-prints2 in de Nederlandse klinische praktijk en heeft als doelgroep medisch specialisten (al dan niet bekend met 3D-prints) en technische zorgprofessionals, en wordt gepubliceerd in de Richtlijnendatabase.
De eerste stap in de ontwikkeling van deze leidraad betreft het in kaart brengen van het huidige gebruik van 3D-printtoepassingen in de Nederlandse klinische praktijk. Daartoe heeft de werkgroep een enquête opgesteld.
Wat vragen wij van u?
Maakt u gebruik van 3D-prints in uw klinische praktijk (dit kan zowel gaan over intern of extern geprinte hulpmiddelen)? Dan vragen we u de enquête in te vullen. Maken uw collega’s gebruik van dezelfde 3D-prints? U kunt de enquête ook namens uw (sub)specialisme/afdeling invullen. In de enquête kunt aangeven namens wie u deze invult.
Deze enquête is uitgezet onder de leden van alle wetenschappelijke verenigingen van de Federatie van Medisch Specialisten en medisch-technische beroepsverenigingen, en onder 3D-labs van de Nederlandse ziekenhuizen.
De enquête bestaat uit een online vragenlijst
Voor praktische vragen kunt u contact opnemen met Nikita van der Zwaluw, senior adviseur van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten via n.vanderzwaluw@kennisinstituut.nl of via 06-82048916.
Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Bärbel van den Berg, voorzitter van de werkgroep via b.vandenberg@mst.nl.
De resultaten van de enquête zullen gebundeld worden en vervolgens anoniem (niet herleidbaar naar persoon of zorginstelling) publiekelijk gemaakt. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet,
Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten