Humanitarian of the Year

08/04/2024

Mercy Ships vrijwilliger Emmanuel wint de Humanitarian of the Year award van Tech Nation

Emmanuel Essah werkt al jaren als vrijwilliger voor medische hulporganisatie Mercy Ships. Als programmamanager medische techniek reist hij door West-Afrika om lokale gezondheidswerkers te trainen. In februari won hij de Humanitarian of the Year award van Tech Nation magazine. De Tech Choice Awards zetten healthcare technology management (HTM)- professionals in de schijnwerpers. Emmanuel won de award voor zijn werk om toegang tot veilige chirurgie te verbeteren en het verschil dat hij maakt in het leven van mensen die medische hulp hard nodig hebben.

Emmanuel is geboren en getogen in Benin en volgde een opleiding in de telecommunicatie. Maar in zijn achterhoofd hield hij altijd een andere droom. Hij wilde in de geneeskunde werken. In 2009 werd Emmanuel onderdeel van de lokale Day Crew (dagbemanning) toen het ziekenhuisschip de Africa Mercy aanmeerde in zijn thuisland. Ook al bracht het hem dichter bij werken in de gezondheidszorg, hij had nog steeds geen opleiding op dat gebied. Dus ging hij aan de slag als vertaler voor het team tandheelkunde.

Op een dag waren er problemen met de apparatuur. Een bemanningslid van het schip kwam langs om te helpen. ‘Hij stelde zichzelf voor als medisch technicus,’ herinnert Emmanuel zich. Emmanuel ontdekte dat deze man verantwoordelijk was voor het installeren, onderhouden en het afstellen van de medische apparatuur op het schip. ‘Dat was wanneer het kwartje viel. Als ik geen geneeskunde kan studeren, kan ik misschien wel op een of andere manier betrokken zijn bij het ondersteunen van medisch personeel. Door ervoor te zorgen dat de apparatuur goed werkt en dat er goede zorg voor de patiënten is.’

Een visie voor training

In 2011 sloot Emmanuel zich full time aan bij de Mercy Ships bemanning. Twee jaar later bood Mercy Ships hem aan om een opleiding tot medisch technicus te volgen. ‘Toen de mogelijkheid zich voordeed dacht ik: ‘Dit is het, dit laat ik niet uit mijn vingers glippen,’’ vertelt hij. Emmanuel volgde zijn training in Texas. Daar leerde hij hoe gebrekkige medische apparatuur consequenties had voor patiënten in Texas. Hij dacht bij zichzelf: ‘Als patiënten zo kwetsbaar zijn … hoeveel meer levens zijn hier in mijn land dan door beïnvloed?’

Dit is het, dit laat ik niet uit mijn vingers glippen

Vanaf dat moment wist Emmanuel dat hij niet slechts zelf medisch technicus zou worden, maar dat hij ook anderen wilde trainen. ‘Dat is wanneer ik mij bedacht dat wanneer ik de kans zou krijgen, ik mijn kennis zou delen met mijn mede Afrikanen,’ zegt hij. Emmanuel keerde terug naar het schip en begon met werken in het ziekenhuis op de Africa Mercy. In die periode organiseerde hij zijn eerste training medische techniek in Benin. Meer dan zeven jaar nadat hij aan boord stapte, sloot Emmanuel zich aan bij het Mercy Ships team voor medische capaciteitsopbouw (ETA) om zo zijn doel na te streven om medisch technici te ondersteunen in Afrika.

Emmanuels missie

Volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 85% van de onderzochte ziekenhuizen in Afrika moeite om gekwalificeerde medisch technici te vinden die medische apparatuur kunnen repareren en onderhouden. Emmanuels missie was om deze getallen te veranderen in Benin, en daarbuiten.

In 2020 en 2022 hielp Emmanuel, in samenwerking met Optimum Biomedical, met het faciliteren van trainingen voor 37 lokale medisch technici in Senegal. Nu de training is afgerond, blijft Emmanuel contact houden met al de deelnemers. ‘We gaan bij hen langs in het ziekenhuis om te zien hoe we hen het beste kunnen ondersteunen. We helpen ze om de dingen die ze geleerd hebben in de praktijk te brengen,’ vertelt hij. In de afgelopen twee jaar trainde en coachte Emmanuels team medisch technici in Guinee en Liberia.

Een cruciale rol

‘Het is een bijzondere tijd. Medisch technische trainingen spelen een grote rol in het versterken van chirurgische zorg,’ zegt Emmanuel. Een ziekenhuis kan uitstekende chirurgen, anesthesiologen en klinisch personeel hebben. ‘Maar als de medische apparatuur niet betrouwbaar is, is je patiënt niet veilig,’ vertelt Emmanuel. Dokters en chirurgen vertrouwen op hun apparatuur om een diagnose te stellen. Als die verkeerd is, kan de patiënt verkeerd worden behandeld – en kan diegene daar negatieve gevolgen van ondervinden. Emmanuel: ‘De lokale medisch technici moeten goed worden opgeleid, zodat ze professionals zijn en weten hoe ze medische apparatuur moeten onderhouden. Daarna kunnen we zeggen dat een patiënt veilig geopereerd kan worden.’

Capaciteitsopbouw

Emmanuel gelooft dat het trainen van medisch technici de sleutel is tot het algemene doel om zorgsystemen in Afrika te verbeteren. ‘Dat is waar het bij medische capaciteitsopbouw allemaal om draait, het opbouwen van capaciteit, het opbouwen van vertrouwen in deze mensen die vroeger misschien niet genoeg kennis of vaardigheden hadden om de gezondheidszorg te ondersteunen,’ zegt Emmanuel.

Leiders zijn aan het werk, ze werken hard

Het is duidelijk dat Emmanuels thuisland Benin – en het hele continent – in beweging is. Emmanuel: ‘Leiders zijn aan het werk, ze werken hard. Tegelijk hebben ze ook partners als Mercy Ships nodig om hen te ondersteunen en hen te helpen de capaciteit van hun personeel op te bouwen.’ De overdracht van kennis is volgens Emmanuel de sleutel tot de duurzaamheid van dit werk. ‘We willen dat lokale medisch technici in staat zijn om te doen wat wij kunnen doen. We willen de kennis en vaardigheden met hen delen, zodat ze ook wanneer het schip vertrekt, in staat zijn om hun zorgsysteem te ondersteunen.’

Mercy Ships is op zoek naar vrijwilligers om, net als Emmanuel, mee te werken aan het brengen van veilige zorg. Bekijk hier de functies.