VZI Roadmap 2024

26/09/2023

Vorig jaar is op de VZI bestuursvergadering het nieuwe initiatief gepresenteerd, de Roadmap. Middels de Roadmap willen we gedurende het jaar aandacht besteden aan een specifiek onderwerp. Dit kan zijn opleidingen, certificering, een nieuwe ontwikkeling, noem maar op! De Roadmap koppelt de TechTalks, verschillende VZI artikelen, studiedagen aaneen tot het hoogtepunt op de Health TechTalk.

Het VZI Team Event en Content hebben voor de Roadmap 2024 als thema alles aangaande  Artificial Intelligence gekozen.

Artificial Intelligence (AI) heeft namelijk de potentie om de gezondheidszorg ingrijpend te veranderen en te verbeteren. Een belangrijke toepassing van AI in de gezondheidszorg is bijvoorbeeld het gebruik in medische beeldvorming en diagnostiek. AI-algoritmen kunnen enorme hoeveelheden medische beelden analyseren en artsen ondersteunen bij het stellen van diagnoses. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vroege tekenen van kanker of andere afwijkingen detecteren die mogelijk door een menselijk oog over het hoofd worden gezien. Dit kan de nauwkeurigheid en snelheid van diagnostiek verbeteren.

Analyseren en voorspellen

Een ander gebied waar AI veelbelovend is, is het voorspellen van ziekteprogressie en het identificeren van risicofactoren. Door het analyseren van grote hoeveelheden patiëntgegevens, zoals elektronische medische dossiers, kan AI modellen ontwikkelen die kunnen voorspellen welke patiënten het grootste risico lopen op bijvoorbeeld een hartaanval of complicaties bij bepaalde ziekten. Dit stelt zorgverleners in staat om preventieve maatregelen te nemen en gerichter te handelen.

Daarnaast wordt AI ingezet voor het verbeteren van de efficiëntie van ziekenhuisoperaties. AI-gebaseerde planningssystemen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het optimaliseren van de planning van operaties en het beheren van ziekenhuisbedden, waardoor de wachttijden worden verkort en de kosten worden verlaagd.

Maar wat houdt AI precies in en wie zijn de experts die ons kunnen helpen om dit complexe onderwerp beter te begrijpen?

Wat willen we weten?

Voor onze TechTalks zijn we op zoek naar personen, firma’s en instituten die al ervaring hebben met dit onderwerp om hierdoor een beter inzicht te krijgen in de wereld van AI en zijn toepassing. Enkele vragen die we opgesteld hebben om ideeën te verzamelen over wie we zouden kunnen uitnodigen als expert op het gebied van AI. 

  1. Heb je in je werkveld reeds ervaring met AI en zou je het leuk vinden om deze ervaring te willen delen op een van onze VZI TechTalks? 
  2. Zijn er academische instellingen of onderzoekslaboratoria die bekend staan om hun expertise in AI?
  3. Ken je bedrijven of organisaties die voorop lopen in de implementatie en ontwikkeling van AI en me name in de gezondheidszorg?
  4. Zijn er mensen binnen je eigen netwerk die ervaring hebben met AI en waarvan je denkt dat ze waardevolle inzichten kunnen delen of willen presenteren op een studiedag of TechTalk?
  5. Wat zou jij willen weten over AI?

We zijn benieuwd naar jullie suggesties en ideeën. En hopelijk kunnen we voor 2024 een boeiend thema op zetten en leren van degenen die de toekomst van AI al vorm hebben gegeven.

Suggesties en tips mogen gestuurd worden naar:

Er zal dan zo spoedig mogelijk contact met jullie worden opgenomen om deze plannen verder vorm te geven. 

Eenieder alvast bij voorbaat dank voor jullie medewerking en suggesties.