VZI en IAMM

26/12/2022

ENSCHEDE - VZI neemt deel aan het gezamenlijke SPRONG-consortium in het project Industrieel Additive Manufacturing Metaal. De projectaanvraag hiervoor is aangevraagd door Saxion Enschede en inmiddels goedgekeurd. VZI is bij dit project en gaat meehelpen om komende jaren het metaalprinten in Nederland op de kaart te zetten.

Wat wat houdt IAMM nu eigenlijk in?

Industrieel Additive Manufacturing Metaal: de implementatie van een sleuteltechnologie

3D-metaalprinten opent wereldwijd kansen voor nieuwe economische activiteiten. De sleuteltechnologie biedt uiteenlopende technieken, die steeds vaker worden toegepast en een aanjager zijn van innovatie in tal van sectoren. Op dit vlak kan Nederland echter nog behoorlijk wat stappen zetten. Want de mogelijkheden die 3D-metaalprinten biedt, zijn in de praktijk nog niet altijd bekend. Zelfs bedrijven die hier al eerder in investeerden, worstelen in veel gevallen nog met praktijkvragen. Om de techniek en implementatie ervan op weg te helpen is daarom de SPRONG-groep Industrieel Additive Manufacturing Metaal (IAMM) in het leven geroepen.

SPRONG-aanvraag door Regieorgaan SIA gehonoreerd

De lectoraten Kunststoftechnologie (hogeschool Windesheim), Industrial Design (Saxion Hogeschool) en Smart Manufacturing (Fontys Hogeschool) bundelen daarom hun krachten in de SPRONG-groep IAMM. Met trots mogen wij meedelen dat onze SPRONG-aanvraag door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA is gehonoreerd. Dankzij de financiering van SIA en cofinanciering van 50% vanuit het bedrijfsleven en het hbo kunnen wij de komende 4 jaar aan de slag met het opzetten van een infrastructuur voor heel Nederland – met mogelijk een verlenging van nog eens 4 jaar. Deze infrastructuur opent de deuren voor bedrijven richting meer onderzoek en onderwijs, met als einddoel deze sleuteltechnologie voor Nederland te ontsluiten.

3D-metaalprinten en de kansen die het biedt

3D-metaalprinten is een sleuteltechnologie, omdat het nieuwe technologische oplossingen biedt met een breed scala aan bedrijfseconomische neveneffecten. Een van de voordelen van 3D-metaalprinten is bijvoorbeeld de diversiteit aan ontwerpmogelijkheden. Hierdoor kun je unieke vormen printen, die je nooit en te nimmer had kunnen produceren met conventionele metaalbewerkingstechnieken. Zo leidt 3D-metaalprinten tot nieuwe en lichtere ontwerpen in bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie, waardoor deze industrie haar brandstofgebruik kan reduceren.

Een ander voorbeeld van de voordelen die 3D-metaalprinten biedt, is dat het gebruikt kan worden om de toeleveringsketen te verkorten, waardoor bedrijven sneller producten aan hun klanten kunnen leveren. Waar bedrijven voorheen reserveonderdelen uit het buitenland moesten importeren en ergens moesten laten opslaan, kunnen die nu eenvoudig ter plekke geprint worden.

Waarom nog niet in Nederland?

Landen als Duitsland, België en Frankrijk lopen voor op Nederland als je kijkt naar de toepassing van 3D-metaalprinten. In Nederland is er op dit moment nog een gebrek aan expertise en knowhow. En juist het opdoen van de allernieuwste kennis, expertise en knowhow is noodzakelijk, omdat 3D-metaalprinttechnieken zich in rap tempo blijven ontwikkelen. Dit is precies waar bedrijven behoefte aan hebben in Nederland. Met de IAMM-groep hopen wij daar gezamenlijk het verschil te maken.

IAMM

IAMM richt zich op praktijkgericht onderzoek naar innovatieve ontwikkelingen én vernieuwende toepassingen van 3D-metaalprinten. De betrokken hogescholen hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in faciliteiten voor en onderzoek naar 3D-metaalprinten, samen met een groot aantal bedrijven en instellingen. Door intensief samen te werken, is er een slagvaardige onderzoeksgroep ontstaan met een groot geografisch bereik in Nederland, diverse faciliteiten en specialisaties. Binnen de groep gaan we samenwerken met regionale fieldlabs en enkele Centres of Expertise, namelijk: HTSM Fontys, Green PAC en TechForFuture. Dit netwerk wordt verder nog versterkt door onze samenwerking met Flam3D, de netwerkorganisatie voor 3D-printen in de Benelux.

Doelstelling

De doelstelling van IAMM is om de komende 8 jaar uit te groeien tot een krachtige en praktijkgerichte onderzoeksgroep. Een onderzoeksgroep die nieuwe kennis ontwikkelt over de technieken en toepassingen van 3D-metaalprinten. Deze kennis vloeit direct terug naar het werkveld en draagt bij aan up-to-date onderwijs over deze sleuteltechnologie. Concreet betekent dit:

  • Het huidige onderzoeksprofiel verbreden tot nieuwe toepassingsgebieden voor 3D-metaalprinten
  • De competenties van bestaande en nieuwe medewerkers versterken door gebruik te maken van de aanvullende kennis en faciliteiten van de hogescholen en de betrokken organisaties
  • Het netwerk verbreden voor vraagarticulatie en het delen van kennis met het werkveld
  • Up-to-date onderwijs ontwikkelen op bachelor- en masterniveau over de nieuwste technieken en toepassingen
  • Een kwaliteitssysteem ontwikkelen dat gericht is op professioneel werken
  • Het opzetten van een landelijke infrastructuur voor onderzoek en onderwijs voor bedrijven, waarmee we hopen deze sleuteltechnologie voor Nederland te ontsluiten

Dankzij de SPRONG-subsidie door SIA en cofinanciering vanuit het bedrijfsleven en hbo willen wij gezamenlijk 3D-metaalprinten binnen de maakindustrie in Nederland op de kaart gaan zetten.

Meer weten?

Vragen over dit initiatief of het onderzoek kunt u stellen via het mailadres info@3diamm.eu of u kunt contact opnemen met:

hogeschool Windesheim:

Saxion:

Fontys: