VZI Workshop Positionering afdeling Medische Technologie

Inhoud

De VZI is met meer dan 1200 leden de grootste beroepsvereniging in Nederland die zich bezighoudt met medische technologie in het ziekenhuis. De afdelingen medische technologie hebben een grote verantwoordelijkheid bij het leveren van goede zorg zoals de wetgever dat bedoelt in de Wkkgz. Goede zorg is ook veilige zorg, vandaar dat het thema van de VZI dit jaar veiligheid is. Het is belangrijk om technologie in een ziekenhuis goed in te regelen.

Binnen ISO wordt al vele jaren gewerkt aan een standaard voor de organisatie van ‘maintenance management’ van medische apparatuur in ziekenhuizen. Deze standaard zal de vorm van een ‘Technical Specification’ krijgen (ISO/CD TS 5137 - Medical device maintenance management for healthcare delivery organizations). René Drost neemt namens de NEN deel aan deze internationale werkgroep. De verwachting is dat de standaard na de zomer van dit jaar wordt gepubliceerd. In de huidige conceptversie wordt gesproken over een ‘appointed Biomedical Engineering Services representative’ (ABR). Een rol met specifieke verantwoordelijkheden, onder andere over documentatie en rapportages.

De vergelijking met andere sectoren wordt ook vaak gemaakt. In de luchtvaart bijvoorbeeld is het hoofd van een onderhoudsafdeling een zogenaamde ‘nominated postholder’. Aangemeld, geaccepteerd en gedocumenteerd bij de inspectie. Zeer zeker geen vrijblijvende rol! In Nederland heet deze functionaris in een ziekenhuis meestal het hoofd medische technologie.

Redenen genoeg om zeker te stellen dat de lijnverantwoordelijke voor medische technologie die verantwoordelijkheid ook echt kan dragen. Direct achter het woord verantwoordelijkheid zit immers ook het woord aansprakelijkheid. In de praktijk is dit impliciet.

We gaan met een aantal hoofden medische technologie actief in gesprek over de eisen aan de rol van hoofd medische technologie in ziekenhuizen. Principiële vragen komen aan bod, zoals: wat vinden we nu eigenlijk het primaire doel van de afdeling: is dat het plegen van onderhoud of is het de zorg bedienen (of allebei)? En wat betekent dat voor je planning? Wie is eigenaar van de apparatuur, wie is verantwoordelijk voor de beslissing om al dan niet uit te besteden aan een externe partij en wie is er dan verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk? En wie evalueert het preventief en het correctief onderhoud in relatie tot de kwaliteit van zorg? Is dat de afdeling zelf of doet een klinisch fysicus dat? In de praktijk ligt dit in ieder ziekenhuis net even anders.

De context wordt hierbij gevormd door de Medical Device Regulation, de hiervoor genoemde nieuwe ISO standaard, het convenant veilige toepassing van medische technologie en het kwaliteitsregister van de VZI.

Aan het eind van de workshop heeft u een model waarin u de keuzes binnen uw eigen ziekenhuis kunt invullen. Het model geeft u een beeld van benodigde capaciteit voor de inventaris aan medische apparatuur in uw ziekenhuis.

Trainingsdoeleinden

Onderbouwing van de positie van de afdeling in het ziekenhuis: kwalitatief en kwantitatief

Doelgroep

Hoofden Medische Technologie/Techniek, teamleiders MT.

Programma

13.15 uur   Inloop met koffie/thee
13.30 uur   Workshop
17.00 uur   Einde

Door wie?

De training wordt gegeven door René Drost, Namco
(VZI Werkgroep Praktijkgids Instandhouding)

VZI Kwaliteitsregister

Er zijn 4 accreditatiepunten toegekend aan deze training voor het VZI Kwaliteitsregister.

  • Inschrijving: Leden

    € 200,00
    VZI leden

    10-02-2025 00:00 t/m
    24-06-2025 17:00

  • Inschrijving: Niet leden

    € 250,00
    Niet-leden

    10-02-2025 00:00 t/m
    24-06-2025 17:00