Next Generation Medisch Technicus

Nicole Roosjen
Medewerker Medisch Instrumentele Dienst, Het Oogziekenhuis Rotterdam

'Ik heb HBO Gezondheidszorg Technologie gestudeerd. Hierna heb ik eerst bijna 7 jaar bij het Amsterdam UMC – locatie AMC gewerkt. Waar ik MT-A, B en C heb gevolgd. Nu ben ik ruim een jaar aan het werk in het oogziekenhuis.

Ik hou me dagelijks bezig met storingen en onderhoud van de apparatuur in huis. Hiernaast probeer ik ons registratiesysteem te optimaliseren en probeer ik de wet en regelgeving in huis zo makkelijk mogelijk toe te passen.

De afdeling is heel klantgericht, bij storingen proberen wij zo snel mogelijk het probleem (tijdelijk) te verhelpen. Hierbij proberen wij dat de gebruiker van de apparatuur zo snel mogelijk weer aan de slag kan gaan. Dit wordt als fijn gevonden en geeft mij ook voldoening.

Samenwerken

Wij overleggen elke week met de afdeling wat uit drie personen bestaat. Hiernaast schuift onze leidinggevende om de week hier ook bij aan. Tijdens deze (informele) overleggen kijken we wat er speelt op organisatie niveau en wat er speelt bij ons op de afdeling. We kijken naar nieuwe apparatuur die aangeschaft gaat worden, projecten die er lopen, mogelijke trainingen en congressen en storingen. Doordat wij een klein team zijn met ongeveer 1200 apparaten in beheer zijn wij alle drie goed op de hoogte van welke apparatuur er is en bespreken we ook samen de langer lopende storingen. Zo blijven we ook op de hoogte en kunnen we in afwezigheid van de andere elkaars werk makkelijk overnemen.

Hiernaast hebben ook elke week een overleg met ICT en functioneel beheer waarbij de projecten en issues bepreken die alle drie onze afdelingen raken. Hierdoor ben je goed op de hoogte van dingen die in het oogziekenhuis spelen en kunnen wij ook makkelijk schakelen als er een probleem is en weten we er van af als een andere afdeling hier al mee bezig is.

Ook buiten het ziekenhuis vind ik het belangrijk om samen te werken en met de medisch technicus in het land te spreken. Ik ben ondertussen al bijna 5 jaar actie bij het organiseren van de congressen van de VZI en dat doe ik met heel veel plezier. Ik vind het hier leuk om een mix van kennisverbreding, kennisverdieping en kijkje buiten ons (directe)vakgebied neer te zetten. Hiernaast ben ik sinds kort ook betrokken bij de registratie commissie van de VZI die met elkaar meedenkt over de certificering van de medisch technici, want ik denk dat het belangrijk is om ons al beroep te blijven profileren, uit te dragen en verbeteren.

Nieuwe generatie

Ik denk dat er een punt komt dat ik niet meer de nieuwe generatie bent, maar de generatie onder mij betreed nu het werkende leven. Ik hoop dat er weer nieuwe jonge mensen kiezen voor het beroep medisch technicus. Het is een mooi beroep met een zeer mooi doel. De apparatuur beheren die nodig is voor de zorg van patiënten. Ik denk dat het ook zeer belangrijk is om nieuwe mensen in het vakgebied te krijgen. Wat ik wel merk is dat medisch technicus van de ene naar het andere ziekenhuis gaan en eigenlijk overal wel een tekort is. Ik hoop dat wij met ze alle kunnen laten zien hoe leuk en bijzonder ons werk is en de nieuwe medisch technici kunnen opleiden.

(2023-11 | interview: Nicole Roosjen, fotografie: Ronald Zuidinga)