Industrie

Ronald van den Anker (55)
Senior accountmanager

‘Als gast-lid van de VZI bezoek ik hun site vooral om nieuws en ontwikkelingen in de markt op het gebied van medische technologie te volgen. Daarnaast is het voor mij interessant om te zien wie van mijn concullega’s met welk product bezig is, het is goed om een vinger aan de pols te houden.

Ik werk inmiddels dertig jaar in dit vakgebied, voorheen ook bij andere bedrijven, en ik ken daardoor behoorlijk wat mensen. Voor mij is de VZI een fijn netwerkmedium. De tijden dat wij als sponsor met een touringcar vol zakelijke relaties naar de Medica beurs in Düsseldorf reden is wel voorbij, al vond ik zo ‘old school’ met elkaar op pad gaan ook leuk.

Thematische bijeenkomsten

De VZI organiseert normaliter twee keer per jaar een bijeenkomst met sprekers rondom een specifiek thema. Als het onderwerp bij onze producten past, is dat voor ons een uitgelezen moment om mensen te ontmoeten en om te netwerken. We zijn heel laagdrempelig bereikbaar voor geïnteresseerden als we met een stand op zo’n bijeenkomst staan. Mijn ervaring is dat medisch techneuten over het algemeen nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om te zien wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. Zeker als ze al met onze producten werken en ons dus kennen, komen ze even langs voor een praatje. Al zijn er ook techneuten die niet zoveel ophebben met de industrie en zich dus wat afzijdiger houden. Ik weet eigenlijk niet of degelijke themadagen ook aantrekkelijk zijn voor de volgende generatie medisch technici, misschien spreekt een andere setting hen meer aan.

Trends in medische techniek

Omdat ik al een tijdje meedraai in dit vakgebied heb ik verschillende trends zien komen en gaan. Zo is het een tijdje gebruikelijk geweest om de medische techniek uit te besteden, dus te laten uitvoeren door een partij buiten het ziekenhuis. Gelukkig zijn de ziekenhuizen daar weer van teruggekomen. Medische techniek is van wezenlijk belang voor het functioneren van het ziekenhuis, zeker nu het ‘productie draaien’ zo hoog in het vaandel staat. Je moet de medische techniek niet uitvlakken of onderschatten: het is heel belangrijk om die technische kennis in huis te hebben en te houden. Deze techneuten weten alles over een apparaat en kennen ook de mensen die ermee werken. Die kennis is misschien niet altijd even makkelijk te kwantificeren, maar is van onschatbare waarde.

Voor mij is de VZI een fijn netwerkmedium

Bij onze producten is de band tussen firma en medische techniek heel belangrijk. Eigenlijk krijg ik wekelijks mails en telefoontjes van mensen van de afdeling Medische Techniek: dat loopt van de werkvloer tot en met de managers. Dat contact kan gaan over een artikelcode, onderdelen, kabeltjes, maar ook over CE-documenten, of over een training voor een van onze producten of over een compleet implementatietraject. Ze weten me gelukkig goed te vinden. En we hebben iemand in dienst die zich fulltime bezighoudt met alle trainingen rondom onze producten.

Aanbesteden van investeringen

Inkooptrajecten lopen nu bijna allemaal via aanbestedingen. Het ziekenhuis heeft dan een pakket van eisen (PvE) opgesteld waar een product of een bedrijf aan moet voldoen. De gedachte daarachter is natuurlijk helder, maar ik merk dat het in de praktijk niet altijd even goed werkt. Er staan soms vragen in een PvE die uit een ander document gekopieerd lijken te zijn en die niet stroken met de praktijk. Als je daar eerlijk of uitgebreid antwoord op geeft, lig je uit het proces. Ik noem zo’n tender ook wel een koele omgeving. Liever zit ik tijdens het voortraject om tafel met gebruikers en mensen van de medische techniek: die weten precies wat er nodig is. In een aanbesteding worden producten met elkaar vergeleken die net anders werken, al hebben ze hetzelfde doel. Dat lijkt een eerlijke vergelijking, heel kwantificeerbaar, maar het is vaak appels met peren vergelijken.

Kennisdeling

Ik denk dat wij als bedrijf nog wel pro-actiever kunnen zijn als het gaat om kennisdeling met anderen. We zouden bijvoorbeeld informatie kunnen delen over een implementatietraject van een product, of best practices beschrijven. Dat zou zeker op de VZI-site kunnen, of bij MT-Integraal. Het is, zoals met zoveel, een kwestie van focus en tijd vrijmaken.’

(2021-01 | interview: Floor Gerritsma, fotografie: Roland Zuidinga)