Horizontale instromer

Mitchell van der Wardt
Medisch Technicus bij Radboudumc Nijmegen

'Ik was 13 jaar bij de Koninklijk Luchtmacht van het Ministerie van Defensie werkzaam op de vliegbasis te Woensdrecht als onderhoudstechnicus van de Apache gevechtshelikopter en heb daar een mooie en leerzame tijd meegemaakt. Daar hoorde ook een uitzending bij van enkele maanden in Mali: een ervaring op zich.

De techniek spreekt mij erg aan, ik ben in mijn vrije tijd begonnen aan de 2-jarige HBO-opleiding Mechatronica en heb deze afgerond met een diploma. Ik woon in Arnhem, werkte in Woensdrecht en studeerde 2 jaar in Breda. Met alle door mij behaalde certificaten en diploma’s was ik op mijn gemak op zoek naar een uitdagende baan in de techniek én in de omgeving van Arnhem. Met een volledig gezin merkte ik dat het werk in Woensdrecht in combinatie met privé in Arnhem toch wel zwaar is: vier dagen in de week van huis.

als techniek je aanspreekt moet je ook nieuwe uitdagingen aan durven gaan

Ik zag een vacature op de site van het RadboudUMC Nijmegen en die lezende sprak mij de functie van Medisch Technicus gelijk aan. Natuurlijk wel iets totaal anders dan het sleutelen aan een gevechtshelikopter, maar als techniek je aanspreekt moet je ook nieuwe uitdagingen aan durven gaan. Na lang twijfelen had ik besloten om de stap te nemen. Na het eerste gesprek en een oriëntatie dag kreeg ik steeds meer het gevoel dat dit mijn nieuwe plek zou gaan worden. Nieuwe uitdagingen, gerichte vakopleidingen en een werkgever met goede arbeidsvoorwaarden. Het lukte mij om de functie van Medisch Technicus per 1 mei 2023 te krijgen.

Opleidingen

Ik volg nu diverse opleidingen en cursussen om mijn kennis over de medische techniek te vergroten. Deze bijscholing neemt het RadboudUMC voor zijn rekening. Momenteel ben ik bezig met de halfjaarlijkse MT-A opleiding en zal aansluitend hierop met de MT-B opleiding starten. De MT-A opleiding heeft tot doel kennis bij te brengen op het gebied van anatomie en fysiologie en het meten aan het menselijk lichaam. De opleiding MT-B is gericht op ingebruikname (installatie) van medisch-technische meetapparatuur, instandhouding van apparatuur en ondersteuning bij het gebruik van die apparatuur.

een zeer gevarieerde en uitdagende functie

In plaats van Bewapeningssystemen verdiep ik mij nu in medische apparatuur op de Intensive Care- afdeling. Deze medische apparatuur bestaat onder andere uit bewakingsmonitoren en beademingsapparatuur. Als we het over herintreding hebben is dit natuurlijk wel de meest uitdagende verandering in werkzaamheden.

Conclusie

Tot op de dag van vandaag heb ik totaal geen spijt van mijn beslissing. Het is natuurlijk een spannende stap om na 13 jaar van baan te wisselen maar ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik ontzettend veel energie heb gekregen na mijn baanwissel. De afwisseling van de werkzaamheden en het contact met de zorgafdeling ervaar ik als een zeer positieve invloed van mijn werk. Een zeer gevarieerde en uitdagende functie waarin ik mij zeer zeker verder zal gaan ontwikkelen en hiervoor binnen het Radboudumc ook de mogelijkheden krijg.

(2024-01 | interview: Hans Gradussen, fotografie: Hans Gradussen)