De kracht van voorraad

Anna Arnout-Mank (29)
Teamleider Medische Instrumentatie, ICT en informatievoorziening binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Aan het woord is ditmaal Anna Arnout-Mank (29) teamleider Medische Instrumentatie, ICT en Informatievoorziening in het Reinier de Graaf. Het oudste ziekenhuis van Nederland heeft een nieuwe manier van werken gevonden die bedrieglijk eenvoudig lijkt en toch veel voordeel oplevert.

‘We hadden jaren geleden – zo rond 2014 – al een huislijn opgezet voor de meer algemene apparatuur, zoals infuuspompen en bloeddrukmeters. Wat inhoudt dat bijvoorbeeld bloeddrukmeters sindsdien ziekenhuisbreed alleen van een bepaald type en merk worden besteld en gebruikt. Daarna hebben we de stappen van het aanschaftraject doorlopen en gezien dat het proces voor de gebruiker eenvoudiger en korter kon. We hebben bijvoorbeeld de dossiervorming voor onze rekening genomen.

Tot slot hebben we in 2019 ook een huislijnmagazijn aangelegd waarbij we dus van bepaalde apparatuur een minimale voorraad hebben. We kunnen nu bij een aanvraag uit de organisatie direct leveren. Dat gaat om thermometers, infuus- en spuitenpompen, (automatische) bloeddrukmeters, flowmeters, saturatiemeters en weegschalen.’

IJzeren voorraad

‘We hebben per apparaat de doorlooptijd bekeken – hoeveel per jaar keuren we af, hoe lang gaan ze al mee? Als een apparaat aan de huislijnkwalificaties voldoet, betekent dat nog niet dat we het ook in het magazijn opnemen. Zoals een weegstoel, die heeft natuurlijk een te lage omloopsnelheid om op voorraad gehouden te worden.

We hebben ons wel afgevraagd of we ons niet te veel op het terrein van de logistiek gingen begeven door aan voorraadbeheer te gaan doen. We hebben als techneuten toch een ander dna, maar het blijkt dat we dit stuk logistiek prima kunnen. We bestelden immers al onderdelen, we hebben het bestaande proces alleen net iets uitgebreid. Het is geen lastig project en toch werkt het heel goed.

We moeten vooral scherp zijn op het voorraadbeheer, pak je de laatste, dan moet je bijbestellen. Het gaat nog wel eens mis, dan is de plank leeg, maar dan is er nog geen man overboord. We hebben dit huislijnmagazijn vrijblijvend kunnen implementeren, met weinig afbreukrisico. Er is ook geen apart medisch depot voor ingericht, de opslag zit in een van de werkplaatsen in het ziekenhuis.’

Scherp blijven

‘De investeringscommissie heeft een apart huislijnbudget en daar maken wij gebruik van. De verantwoording van afkeuren en vervangen vindt achteraf plaats en daar zit de versnelling. Je wilt niet drie maanden hoeven wachten op een bloeddrukmeter.

De vraag is hoe je de gebruiker kan helpen om de beste zorg te leveren

Als er een apparaat in reparatie gaat, vraagt de gebruiker soms om tijdelijke vervanging uit het magazijn. Dat kunnen we natuurlijk leveren – en zeker in een crisissituatie zoals de covid-pandemie – maar die apparaten moeten wel weer terug als het origineel gerepareerd is. Ze moeten wel een nieuwstatus houden, anders gaat alles door elkaar lopen.

En als een apparaat uitgeleend wordt, is er altijd een medisch technicus die de apparatuur vrijgeeft en er ook voor zorgt dat het juiste protocol geprogrammeerd als daar sprake van is.’

Veranderingen in het vak

‘De doorlooptijd in ons beroep is lang, mensen blijven vaak hun hele werkende leven binnen de Medische Techniek werkzaam en ze gaan ook niet snel in een ander ziekenhuis werken. Het vak verandert wel. De vraag is hoe je de gebruiker kan helpen om de beste zorg te leveren. Dat doe je niet alleen door het apparaat zo snel mogelijk te repareren. Het is ook een kwestie van vooruit kijken en nadenken. De nieuwe opleidingen, zoals Gezondheidszorgtechnologie, vormen een brug tussen de zorg en de techniek. En de vers afgestudeerden brengen ook wat anders mee, dat zijn niet alleen maar sleutelaars en ook niet alleen maar mannen. En zo vullen we elkaar aan, de oude techneuten hebben veel praktische ervaring en wij zijn theoretischer opgeleid.

Ik vind een vrouwenquotum overigens best lastig. Selecteren op kwaliteit blijft het belangrijkste volgens mij, en bij gelijke geschiktheid zou je een vrouw kunnen benoemen als degene past in het team.  Binnen ons team van 11 zijn er nu 3 vrouwen, dat is al best wat.’

Blik vooruit

‘We hebben inderdaad een innovatieplatform in onze organisatie. Doordat we vlak bij de TU Delft zitten zijn er hier in de regio redelijk wat startups in de medische techniek. We hebben al een aantal keer met onze afdeling proefplaatsingen begeleid.

Maar het platform is daarnaast ook vooral op de interne organisatie gericht, medewerkers kunnen van gedachten wisselen, om feedback vragen of een gericht probleem inbrengen. Als er steeds snoeren van een apparaat in de knoop raken en iemand komt met een praktische oplossing – een clipje, een ringetje – is dat een groot goed.’

Meer weten?

Neem contact op met Chantal Weerts

(2021-08 | interview Floor Gerritsma | Foto: Ronald Zuidinga)